Tus Noticias de La Ribera

“250 ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DEL SENYORIU DE LA VALLDIGNA”

Foto portada llibre històric FILEminimizerEn els propers dies recordarem la data del 24 de març de 1766, fa 250 anys, en que Almussafes va deixar de pertànyer al Senyoriu del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna per incorporar-se a la Corona –o el que era el mateix– al Patrimoni Real del rei Carles III. D'alguna forma venia a significar un canvi de senyor, però els habitants d'Almussafes tenien dipositades moltes esperances en eix canvi, ja què constituïa el seu alliberament de l'explotació a la que l'havia sotmès el Monestir durant poc més de quatre segles. Per arribar a això, el rei havia admès com a just el plet de tempteig instat pel Síndic Antoni Albuixech davant el Consell d'Hisenda pel qual el poble havia de pagar al Monestir les tres mil sis-centes set lliures, dos sous i deu diners de moneda corrent de Valencia que equivalien als diners pagats antigament per la propietat i per la possessió de la jurisdicció. D'esta forma, la vil•la s'incorporava al la Corona sense cap despesa per a ella.

Des que Jaume I va conquerir el Regne de València en 1238 i va fer donació del senyoriu de la vil•la al primer senyor Garcia d'Ahuero en l'any 1242 havien passat 524 anys. Els primers 109, baix la submissió de nou senyors feudals laics que –ja fora per successió o per escriptura de venda o donació– el tingueren en propietat i a partir de 1351 i fins la data de 1766, en un total de 415 anys més, va pertànyer al Monestir de la Valldigna i va tindre com a senyors a un total de més de 70 abats, l'últim dels quals fou Fra Joaquim Cucarella.

El vuité senyor d'Almussafes –encara dins la primera època– En Joan Roís de Corella, junt el seté –En Ramón Escorna– lluitaren contra el rei Pere IV en la Guerra de la Unió i al perdre en la batalla de Mislata en desembre de 1348, els rei els condemnà a mort i foren executats. Com a conseqüència d'això els seus bens foren confiscats. A continuació, el rei va fer donació del Senyoriu a En Garcia de Lloris, però davant la necessitat de compensar a la vídua de Corella per la seu dot –usada per comprar-ne la propietat feia dos anys– hagué de recuperar la propietat i de forma prou impulsiva ¬–per la rebel•lió dels antics senyors executats i els vassalls del Senyoriu– la va vendre al Monestir.

El metge En Josep Bosch Marí diu al seu llibre "Almusafes. Noticiario Histórico Costumbrista" que "La venta de Almusafes al monasterio de la Valldigna se llevó a cabo, a pesar de que en varios privilegios, actas de cortes y pragmáticas, el rey Pedro IV había prometido en juramento no enajenar derechos, rentas, regalías, jurisdicciones y ciertos pueblos del reino de Valencia... A més d'això, a los eclesiásticos y religiosos, les estaba prohibido adquirir bienes de realengo...". En aquella venta foren incomplides pel rei ambdues coses i això comportaria nombrosos plets entre els pobladors i el Monestir, que sempre perdien els vassalls, perquè el Monestir era dipositari de tota la jurisdicció i al final en tots els plets acabaven donant-li la raó.

El pare Luís Duart Alabarta, autor del llibre "Señorío de Almussafes" acaba el seu extens treball coincidint amb eixa data de març de 1766, que arreplega els fets d'aquell dia 24, que suposaren el final de la dependència del Monestir, al mateix temps que Almussafes s'incorporava a la Corona.

Per recordar els fets que passaren fa dos-cents cinquanta anys, s'ha preparat una exposició al Centre Cultural que s'inaugurarà el dilluns 21 de març i estarà oberta fins final de mes. La mateixa conté el document original del «Libro de Incorporación al Patrimonio Real de los derechos de Jurisdicción i al Común i Villa de Almusafes de los Dominical en el año de 1766», es projectaran els fragments de l'obra de teatre en vídeo "Un passeig per la història d'Almussafes" que recullen escenes relatives a tal efemèride, n'hi haurà una còpia del document que es podrà consultar i tocar i podran visionar-ne les sues pàgines digitalitzades. Per últim, també disposarà d'un parell de panells explicatius.

Cecilio Alcaraz Albaladejo.

Cronista d'Almussafes.

Cecilio Alcaraz

Es profesor e investigador es Cronista Oficial de Almussafes. Con una larga trayectoria docente en el colegio público Almazaf y probada experiencia en el campo de la invstigación documental y bibliográfica de la historia.

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Nuestro equipo

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA