Tus Noticias de La Ribera

CONTE DE NADAL.( LA POBRESA ENERGÈTICA)

En un dels primers freds dies de desembre, a la família, asseguda a la taula per a sopar, se li va ocórrer pensar en els preparatius del pessebre. Des de l'avi fins al més xicotet dels tres germans, també el pare i la mare, van començar a llançar sobre la taula una il•lusionada nevada d'idees per a fer el pessebre.
Tots van coincidir que haurien de posar una llumeneta en cada escena menys en el castell de Herodes, per a estalviar electricitat. També van decidir no posar moltes escenes per a no encarir la factura de la llum d'aquest mes. Així ho van fer. Sols estarien il•luminades la casa del forner, la forja del ferrer, la foguera dels pastors, l'estel dels Mags i el bressol del pesebre.
Durant els dies anteriors a la Nit de Nadal, aquella casa, a partir de mitja vesprada, era un enrenou de materials, cables, papers pintats i figuretes que eixien somrients de les seues caixes, a tot córrer, després de tot un any d'hibernació. L'avi va explicar el plànol del pessebre i tots es van posar a la feina a estones perdudes.
Va arribar el dia de la prova i tot va funcionar d'allò més bé: l'aigua, les llums, cada figureta en el seu lloc indicat i una llum indirecta per darrere del paper blau del cel il•luminava tènuement la silueta de l'estel dels Mags. Només el castell del mal representant de Monopoli Imperial romania en total foscor, sols perceptible per la lluentor de la purpurina dourada amb que estaven decorades les seues columnes.
El més xicotet de la casa, com era costum, abans d'asseure's la família a la taula per al sopar de Nadal, va pitjar l'interruptor i el pessebre va prendre vida, al mateix temps que un somriure il•luminava cadascuna de les seues cares.
Un soroll estrany que procedia del pessebre els va paralitzar quan anaven a servir els torrons. Les seues mirades es van dirigir cap a ell i tota la casa es va quedar a fosques. Sols les plaques vermelloses de la catalítica indicaven la seua col•locació en la xicoteta cuina. El pare es va agenciar una llanterna que utilitzava com a vigilant d'unes obres i tots li van seguir inquiets a veure el pessebre.
Efectivament: el ferrer no treballava, el forn havia paralitzat la seua producció, els pastors tremolaben de fred i en el pesebre no hi havien prou mans ni roba d'abric per a evitar que el xiquet es refredara per molt que esbufegaren el bou i la mula.
El pare i la mare es van mirar amb tristesa i, sense intenció de retreure res, li va dir ella: No em van arribar els diners per a pagar les factures de la llum que devíem. L'avi, per a suavitzar la tensió, va comentar: La pobresa energètica ens arriba a tots, als pobres del pessebre també. I en aquell moment, es va il•luminar de sobte el Castell de Herodes amb un esclat que va acabar en una xicoteta explosió, la qual va destrossar la caixa de cartró que feia de castell. Tots es van quedar atònits menys el fill major, estudiant de primer de batxiller que, com a faller del seu barri, tenia algun coet perdut per la seua cambra. Tota la familia va riure la rebel broma i, il•luminats amb dues espelmes de la Candelaria anterior que la mare guardava en un calaix de l'aparador, van entrar en la cuina per a prendre els torrons i cantar nadales. Emparat en la foscor, l'avi mirava al seu nét major amb un mig somriure d'esperança, mentre recordava les seues lluites sindicals per la igualtat de tots.

 

Xavier Cantera

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Nuestro equipo

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA