Logo
Imprimir esta página

El Porrat de Manuel

  • Martes, 31 Enero 2017 19:32
  • tamaño de la fuente disminuir el tamaño de la fuente disminuir el tamaño de la fuente aumentar tamaño de la fuente aumentar tamaño de la fuente

cartell porrat 17 2 FILEminimizerEl dia de la Candelària, Manuel celebrarà el seu tradicional Porrat, també conegut com a "la Fireta". Durant matí es procedirà a la solta de l'aigua de la sèquia Comuna i es celebrarà la processó de les candeletes. Durant tot el dia hi haurà atraccions per a xiquets i xiquetes, paradetes de dàtils, fruits secs i llepolies, paradetes d'entitats, de joguets, d'artesania, gastronomia, etc. També hi ha programades actuacions, i els restaurants i bars del poble oferiran menús especials per als esmorzars i dinars. Enguany, a més, visitarà el Porrat el president de la Diputació de València Jorge Rodríguez, que serà rebut pels membres de la corporació municipal.

A més, també hi ha organitzades un ampli ventall d'activitats durant tota la setmana: actuacions teatrals per a xiquets, un concert de Pep Gimeno Botifarra, presentacions de llibres, partides de pilota valenciana i de petanca. I per a finalitzar, el diumenge, una visita guiada als espais i edificis més emblemàtics del poble.

I és que el poble de Manuel vol posar en valor el seu porrat, una data molt estimada per la gent, una festa tradicional, antiga i arrelada, tant a Manuel com als pobles del voltant –els pobles regats per la Comuna-. Una festa, a més, lligada a la Sèquia Comuna de l'Ènova, ja que és el 2 de febrer quan, des de fa segles, es fa la solta de l'aigua de la sèquia, tallada des de Sant Antoni per a netejar-la.

Hi ha un document de 1601 que ens il·lustra sobre l'antiguitat d'aquesta festa a Manuel. Es tracta d'un document on una part dels regants protesten pel canvi en la data de la solta de l'aigua, que fins a eixe moment havia sigut el primer divendres de març, i l'havien passat al 2 de febrer. O siga des de principis del segle XVII, la solta de l'aigua de la Comuna és el dia de la Candelària, i per tant, des de fa més de quatre-cents anys, el 2 de febrer és una data especial per al poble de Manuel i per a tots el pobles que reguen de la sèquia.porrat manuel FILEminimizer

Una novetat del Porrat d'enguany és la nova publicació feta conjuntament per tots els pobles de la sèquia i que s'anomena precisament "La Comuna". Es tracta d'una revista intermunicipal sufragada conjuntament pels Ajuntaments i la Diputació de València, i que es vol que servisca per a sumar iniciatives conjuntes i per a cohesionar aquesta comarqueta de dins de la Ribera Alta regada per l'Albaida. Una comarqueta que s'uneix cada any al voltant del Porrat de Manuel.

 

Noticias Manuel

La Ribera

TNR

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA