Tus Noticias de La Ribera

Entrevista a Alba Fluixà

ACAPIVAIC Alba FILEminimizerPoeta i artista plàstica llicenciada en Belles Arts, Alba Fluixà és sòcia fundadora de l'Associació d'Artistes Plàstics i Visuals d'Alzira i Comarca.
̶ Com va ser el teu inici en l'art, quins són els teus primers records?
Em recorde sempre interessada per l'art. Des de molt jove deia que volia ser pintora i, per això, amb sis anys, em matricularen a l'Escola d'Arts Plàstiques Municipal d'Alzira. Allí vaig tindre el meu primer contacte amb l'art d'una manera més intensa. De la mà de professors com Lambert Penalba, entre d'altres, vaig aprendre a dibuixar i a pintar utilitzant diverses tècniques, des del llapis de grafit a l'oli. Aquestes classes van ser, sens dubte, una de les majors influències abans d'entrar a Belles Arts, tot i que també em van marcar molt les classes del professor Ferran Boscà a l'institut Luis Suñer. A més a més, els meus pares van potenciar esta passió portant-me a visitar exposicions. De fet, els meus primers records com a visitant i consumidora d'art transcorren a la Sala d'Exposicions de la Casa de la cultura d'Alzira.
̶ Com descriuries el teu art?
El descriuria com a directe i vital, fins i tot gestual i també poètic.
̶ Què opines de l'art actual?
Crec que és un reflex del seu temps. És immensament variat a nivell temàtic, tècnic i estilístic, com correspon a un món tan ple de possibilitats i de diferències com l'actual. És individualista en el sentit que, tot i existir certes corrents, és el propi individu artista qui marca els seus interessos i, en conseqüència, el seu camí artístic. No crec que siga ni millor ni pitjor que el d'altres èpoques, simplement respon a les necessitats actuals. Encara que també és cert que alguns sectors han desenvolupat un discurs excessivament hermètic que allunya a una part de la societat. Aquesta és una problemàtica sobre la qual tots els que treballem al voltant de l'art hauríem de reflexionar per a trobar la manera de reconnectar sense renunciar a la contemporaneïtat.
̶ Què vols transmetre amb allò que fas?
Vull transmetre emocions. Vull que els meus quadres, les meues fotografies i les meues il•lustracions suggerisquen històries i sentiments. Moltes vegades acompanye les meues obres amb poemes o textos perquè també m'agrada generar reflexió a partir del diàleg entre el text i la imatge, però la intenció sempre és la mateixa:
generar una experiència.
̶ Quina és la funció d'allò que fas?
Les arts plàstiques, per definició, són tot allò que està fora del món de la utilitat i la funcionalitat. El que sí que crec és que tenen un propòsit que és colpir a tot aquell que les contemple ja siga a través de la bellesa, la reflexió, la denúncia o, fins i tot, la repulsió. En aquest sentit, pel que fa a la meua obra, el que pretenc és que a la persona que la contemple li genere algun tipus de sentiment, que pot variar.
̶ Com és el teu procés creatiu?
Comença sempre amb una idea aproximada d'allò que vull fer i continua normalment recolzant-se en l'observació del natural i, sobretot, de fotografies (que moltes vegades faig jo mateixa). Després el meu mètode de treball canvia un poc segons la disciplina. Quan pinte a l'oli sol ser relativament ràpid, no acostume a dedicar moltes sessions a una obra. M'agrada que conserve la força de les pinzellades directes i fresques i l'empremta de l'emoció del moment. En canvi, com a il•lustradora sóc més reflexiva. M'encanta utilitzar la tècnica del collage i això m'obliga a pensar més, a dedicar més temps a buscar i a crear fotografies i textures.
̶ A qui vols arribar?
En un principi a tot el món. El meu art no és gens críptic i, per tant, aspire a una primera lectura apta per a tots els espectadors. No obstant això, també m'agradaria que admetera lectures més profundes per part d'un públic especialitzat.
̶ Com veus l'art contemporani i als seus artistes?
El panorama és tan variat que em resulta difícil donar una opinió general, però puc dir que hi ha artistes que em resulten enormement interessants i altres que no m'atrauen en absolut. El que sí que crec és que mai s'havia generat un volum tan gran d'obres d'art. Tant la creació com el consum d'art s'han democratitzat i això fa que de vegades siga difícil arribar a trobar allò que ens interessa entre el maremàgnum d'informació que rebem. No obstant això, no crec que aquesta siga una situació exclusiva de les arts, em passa el mateix amb la literatura, la música o el cinema.
Tornant als artistes, hi ha molts que admire i que m'inspiren, com Carmen Calvo, Chema Madoz, Paula Rego, Rafael Armengol, Manuel Boix, Enric Solbes, Ouka Leele o Cristina García Rodero, entre molts altres ja que aquesta és una llista totalment incompleta i que reflecteix només aquells noms que m'han vingut al cap en aquest moment. Per sort, hi ha una gran quantitat de creadors fantàstics en l'actualitat.
̶ Què opines dels galeristes i dels nous mitjans de difusió de les obres com internet, espais emergents, etc.?
Crec que les galeries i els galeristes són absolutament necessaris.
Són el pont entre creadors i públic així com ho són els editors en l'àmbit literari. Internet i els espais emergents, per la seua banda, són eines fantàstiques que han obert les possibilitats i democratitzat l'accés a la cultura. Tot i que amb l'immens volum d'informació que manegem, la figura dels intermediaris és ara més necessària que mai, ja siguen els galeristes, comissaris o altres tipus de gestors culturals.
̶ Si no fores artista plàstica, què t'agradaria ser?
Escriptora, sens dubte, encara que també gestora cultural o investigadora en ciències socials o en art. Però la veritat és que aquesta resposta no és del tot certa. No vull triar, no ho he pogut fer. Vull ser artista plàstica i també tot allò que he dit. Potser en un futur canvie d'opinió i em centre però, hui per hui, podríem dir que vull ser dona del Renaixement en versió segle XXI.

Cultura

La Ribera

TNR

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Nuestro equipo

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA