Tus Noticias de La Ribera

El Consell reconeix l’impuls de la cultura a Alzira i avala la reobertura i renovació del centenari Gran Teatre en designar a la ciutat Capital Cultural Valenciana el 2022

• Diego Gómez: «Alzira serà la clau de la cultura valenciana»

 

Alzirà serà el 2022 la Capital Cultural Valenciana, dins de la categoria de municipis de més de 5.000 habitants. «És tot un orgull, i el reconeixement de què esta ciutat té la seua vitalitat cultural dins del panorama del país», ha declarat l'alcalde, Diego Gómez, només conèixer la notícia. Per a Gómez, esta designació convertix a Alzira en «clau de la cultura» i reconeix l'important tasca realitzada pel consistori en l'impuls de la cultura a tots els espais possibles i per a totes les audiències: «Som una vila que fa 708 anys va ser conquerida per Jaume I i ens va donar la clau del regne, ara tindrem la clau de la cultura , tan important sobretot ara després de la pandèmia. Nosaltres hem demostrat que la cultura no s'atura, i que la cultura unix al poble i que, d'alguna forma, la capitalitat cultural a la nostra ciutat ve donada per la nostra programació cultural, que és de molta vitalitat, de molta participació popular, com totes les activitats que fem de Somriu als parcs, d'Art al carrer, dirigida als xiquets i a tots els públics, i que fem a tots els espais escènics i urbans». El reconeixement fa referència especialment a la celebració del centenari del Gran Teatre, que precisament el dissabte va reobrir despès de tres mesos d'obres de millora.

Però, en paraules de l'alcalde, esta distinció té també en compte altres vessants de la cultura d'Alzira, com«els dos patrimonis de la humanitat: les falles i la tamborada, amb tot el nostre conjunt històric; i el nostre patrimoni natural de la Murta i la Casella».«Crec que serà un any de moltíssima importància el 2022 per a la nostra ciutat. Serem la clau de la cultura, perquè som un poble unit, combatiu, alegre i som tot un poble en moviment», ha conclòs.

Cultura de la Generalitat ha determinat que les capitals culturals valencianes per a 2022 siguen Alzira i Aielo de Malferit, dues localitats que es convertiran en el punt de referència cultural del nostre territori. Així s'ha decidit en la comissió avaluadora que les ha seleccionades per a prendre el relleu d'Alcoi i Bocairent entre les més d'una desena de candidatures presentades.

El conseller Vicent Marzà ha assenyalat que "per cinqué any consecutiu promovem des de la Generalitat aquest reconeixement d'àmbit autonòmic per a destacar la importància que els municipis valencians donen a la cultura com a motor de recuperació i element fonamental de cohesió social. Les capitals culturals valencianes vertebren el nostre país i, com en la resta d'edicions passades, des de Cultura de la Generalitat també nodrirem amb programació els projectes que ens han presentat Alzira i Aielo de Malferit, dues poblacions que felicitem per la qualitat de les seues propostes".

Alzira serà la capital cultural valenciana 2022 corresponent a un municipi de més de 5.000 habitants per presentar un projecte que abasta tot l'espectre de la cultura en el sentit de realitzar accions i manifestacions artístiques que recullen les diverses arts i que donen a conéixer els nous camins de les expressions artístiques, al mateix temps que es parla i es reflexiona també sobre la nostra cultura popular i tradicional.

Una part important del projecte que lidera la capital de la Ribera Alta està relacionada amb la celebració dels 100 anys del Gran Teatre d'Alzira. Aquest espai, contenidor fonamental de les manifestacions culturals a la localitat i a tota la comarca, acollirà moltes propostes artístiques de primer nivell, però també obrirà les portes a tots els usuaris perquè el coneguen, el visiten, descobrisquen la seua història i xafen el seu escenari.

La comissió avaluadora de les candidatures ha estat conformada pel conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; els caps dels serveis territorials de Cultura d'Alacant, Castelló i València; i representants del Consell Valencià de Cultura, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l'Agència Valenciana de Turisme i les universitats valencianes.

La capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l'any 2016 amb l'objectiu d'incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic.

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017-2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i una altra per als que tinguen menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries prengueren el relleu com a CCV el 2018-2019, Altea i Vilafranca ho foren durant el període 2019-2020, i, finalment, Alcoi i Bocairent són les actuals capitals culturals valencianes 2021.

Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l'oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l'accés universal a la cultura.

 

Noticias #Alzira

La Ribera

TNR

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA