Tus Noticias de La Ribera

La revista Algezira Xúcar es consolida amb el número 5 i dona continuïtat i difusió a les investigacions d’àmbit cultural a la ciutat

• La Regidoria de Turisme i Patrimoni patrocina la publicació, que continua la tasca de l'antiga revista de l'Arxiu Municipal

• La revista recull més d'una vintena d'articles sobre història, art, geografia, toponímia o festes i tradicions

S'ha presentat el número 5 de la revista d'estudis locals Algezira Xúcar, que pren el testimoni de l'antiga publicació de l'Arxiu Municipal d'Alzira, Algezira, i recupera la difusió de treballs relacionats amb la història, la geografia, l'art, l'economia, les tradicions i els costums de la ciutat. Esta publicació està vinculada a l'agrupació Alteris, Fòrum de Debat i Opinió, tot i que manté el suport de l'Ajuntament d'Alzira i el patrocini de la Regidoria de Turisme i Patrimoni. En paraules de l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, este nou número d'Algezira Xúcar representa la «consolidació de la publicació, i denota que «malgrat la pandèmia, s'ha pogut continuar el treball i la investigació». Gómez recorda que la trajectòria d'Algezira es va aturar fa una dècada, «ara es recupera l'esperit d'aquella publicació amb tarannà historiogràfic». Per a l'alcalde es important també «que es presente esta iniciativa a l'inici de la capitalitat cultural», perquè contribuïx a incrementar l'oferta de cultura a la ciutat.

L'alcalde ha acompanyat Aurelià Lairón, l'arxiver municipal, en la presentació d'Algezira Xúcar al Saló Noble de l'Ajuntament. Amb format de llibre, la revista recull més d'una vintena d'estudis i articles de diverses disciplines. Comença amb una crònica mes a mes del 2021, on es repassa l'actualitat de l'any que acabem de tancar. Després, dona pas als escrits de caràcter històric.

L'alcalde destaca l'article «La neu a Alzira. Notícies de Nevades al llarg de la història», escrit per Aurelià Lairón i que dona compte dels episodis de nevades viscuts a Alzira des de 1543, amb imatges de nevades antigues i actuals. També considera interessant el recorregut pel modernisme alzireny fet per Agustín Bernia Sanjuán, amb el títol de «Modernisme popular en Alzira. Una aproximació a la vida i obra d'Agustín Bernia Bartolomé». El seu net conta la trajectòria de l'artesà Agustín Bernia, que es va sentir atret pel modernisme i va arribar a treballar a l'estudi d'Antoni Gaudí. Va establir un taller a la seua ciutat i la seua empremta continua vigent encara hui en nombrosos edificis alzirenys, com la Gallera, el mateix Ajuntament i altres immobles antics un article que, segons l'alcalde, «podria donar peu al disseny d'una ruta turística per a conéixer els edificis modernistes».algezira xúcar 11 FILEminimizer

Recomana també l'estudi sobre toponímia, «Influència i domini dels idearis polítics i de govern sobre la toponímia urbana d'Alzira. República, guerra i dictadura», per Rubén Pastor. I la visió d'Alzira «des de Benimodo», a càrrec del cronista Rafael López Andrada.

Per a l'alcalde, la revista «és el reflexe d'una ciutat viva, que vol superar la pandèmia i que vol ser capital cultural valenciana, per això l'Ajuntament impulsa esta iniciativa i intentarem ampliar la periodicitat perquè no siga sols un número anual, sinó que es puga completar amb publicacions monogràfiques al llarg de l'any».

Gómez i Lairón coincidixen en què de la trajectòria d'esta publicació han sorgit reptes que a poc a poc van fent-se realitat, com la recuperació dels noms populars d'alguns carres, i la pervivència del llegat de Luis Suñer, que també està en marxa amb la dedicació de la plaça que s'habilitarà a l'avinguda Luis Suñer al lloc on estava la gasolinera.

A la revista hi ha lloc també per als esports, amb l'article de David Chordà sobre els 70 anys de l'handbol a Alzira, i es fa ressò del centenari del Gran Teatre, amb un text d'Inés Orts.

Història, hemeroteca, genealogia, toponímia, geografia, art, comarca, festes, tradicions i costums, esports i bibliografia són els diferents epígrafs que conformen este número 5 d'Algezira Xúcar. Entre els autors hi ha Vicent Alonso, Lluís Galán, Bernat Daràs i Vicent Garés, Rubén González i Rubén Pastor, Hilari García, Mª Ángeles Pelufo, Carles Senso, Julio de la Calle, Gil Alós, Salvador Íñigo, Bernat Montagud i Andrés Felici, entre altres.

La publicació està sols disponible a través de subscripció a l'agrupació Alteris. La subscripció anual té un cost de 12 euros i dona dret a 2 números. A hores d'ara hi ha al voltant de 400 subscripcions, explica Aurelià Lairón.logo capital cultural tz versiones Mesa de trabajo 1 Mesa de trabajo 1 copia FILEminimizer

 

 

 

 

 

Noticias #Cultura#Alzira

La Ribera

TNR

logo capital cultural tz versiones Mesa de trabajo 1 Mesa de trabajo 1

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA