Tus Noticias de La Ribera

Alzira redescobrix els seus espais patrimonials i museístics en la celebració del Dia dels Museus

• Visites guiades als diversos espais del MUMA i reobertura del llavador de l'Alquerieta.

• La Regidoria de Patrimoni presenta el resultat de les excavacions de la Casa del Rei Jaume I i commemora el 25é aniversari de la Creu del Cardenal.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus el pròxim 18 de maig, amb el lema del Consell Internacionals dels Museus (ICOM), "Museus per l'educació i la investigació" per a este 2024, la Regidoria de Patrimoni Històric ha organitzat diferents activitats culturals dirigides a tots els públics.

Les dones artistes són les protagonistes del tir d'eixida de les jornades. El dimarts 14 a les 19:00 hores, s'inaugurarà l'exposició «Art, dolor i compromís. Dones de la col•lecció Martínez Guerricabeita». Una mostra que arriba a Alzira de la mà del Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València i que s'instal•larà a la sala temporal II del MUMA. L'exposició descobrix el quefer de les dones artistes les obres de les quals integren la col•lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. Moltes d'elles són dones que van desenvolupar la seua labor en un context sociopolític que feia molt difícil la seua autonomia com a creadores. Algunes de les artistes representades en la mostra són, entre altres, Carmen Grau, Isabel Oliver, Manuela Ballester, Carmen Calvo o Mavi Escamilla, guanyadora de la Biennal Martínez Guerricabeitia 2010.

Dimecres, es presentarà a Alzira la restauració de diversos plafons ceràmics dels segles XVIII i XIX recuperats d'edificis alzirenys, a càrrec de la restauradora Esmeralda Pons. Entre estos, els dos plafons del conegut forn de les Rajoletes adquirits per l'Ajuntament d'Alzira al 2021.

JAUME I I LA CREU DEL CARDENALCreu del Cardenal FILEminimizer
Les restes del pas del rei Jaume I per Alzira són, a hores ara, un dels atractius del patrimoni alzireny. Per això el pròxim dijous 16 de maig, l'arqueòloga Maria Clausi Sifre presentarà les excavacions arqueològiques que s'han dut a terme a la Casa Reial. No només es farà una conferència sobre el el treball realitzat els últims mesos, sinó que també es visitarà la Casa Reial per a conéixer algunes de les restes aparegudes. Estes excavacions iniciades al febrer han permés definir el perímetre de la casa on va abdicar i morir el rei en Jaume I. Excavacions essencials per a recrear la Casa Reial i convertir-la en un espai museístic, dins del Pla Turístic Nacional Xacobeo.

Un altre dels punts del patrimoni alzireny ens trasllada a la Murta. Divendres a les 19:30 hores, es commemorarà amb la presentació de l'audiovisual «25 anys de la instal•lació de la nova Creu del Cardenal». Una creu que es va instal•lar el 29 de maig de 1999 i que substituïa l'anterior del 1962 pel deteriorament patit al llarg dels anys.

ESPAIS MUSEÍSTICS
Este jornades commemoratives del Dia del Museu permetran a més endinsar-se al cor dels diversos espais museístics de la ciutat. A partir del dimarts 14 de maig, fins al divendres 28 de juny, es reobrirà l'antic llavador de l'Alquerieta, els dimarts, dijous i divendres d'11:00 a 13:00 hores, per a gaudir d'este singular espai museïtzat del nostre patrimoni local adscrit al MUMA.

En el Dia dels Museus, dissabte 18 de maig, des de la Regidoria de Patrimoni es convida a la població a conéixer tres de les seues del MUMA en una visita guiada en tres torns que permetrà que el veïnat conega els diversos espais que configuren el MUMA, l'edifici central ubicat a l'antiga Casa de l'Empenyorament, l'EtnoMUMA a la Casa Alós, que recrea una vivenda senyorial de començaments del segle XX a més d'una escola de l'època i el Museu Faller, inaugurat al 2019 on es fa un un recorregut didàctic de la festa declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

També s'oferixen, en tres divendres del mes, els tallers de Lego per a practicar les habilitats constructives i visitar l'exposició de Victor Boscà "Alzira en brics".

El regidor de Patrimoni, Xavi Pérez, ha declarat que «amb estes activitats que recorren diversos aspectes del patrimoni alzireny volem donar sentit al lema d'enguany perquè els museus són centres de formació i investigació per a conéixer la nostra història més pròxima a través de la investigació del passat i del present més immediat i mostrar així a les noves generacions la història dels nostres avantpassats»

PROGRAMA D'ACTIVITATS
• Dimarts 14 de maig, a les 19:00 hores, inauguració a la sala temporal II del MUMA EXPOSICIÓ: «ART, DOLOR I COMPROMÍS. Dones de la col•lecció Martínez Guerricabeita».

Organitza Vicerectorat de Cultura, Universitat de València.

Fins al 30 de juny.
plafons FILEminimizer

 

• Dimecres 15 de maig, a les 19:30 hores,al saló d'actes del MUMA PRESENTACIÓ DE LA RESTAURACIÓ DELS PLAFONS CERÀMICS DELS SEGLES XVIII-XIX, a càrrec de la restauradora Esmeralda Pons Mata.

 

 

 

 

 

• Dijous 16 de maig, a les 19:30 hores, al saló d'actes del MUMA PRESENTACIÓ DE LES EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES A LAcasa del rei FILEminimizer CASA REIAL, a càrrec de l'arqueòloga María Clausi Sifre.

Al finalitzar es visitarà la Casa Reial per a contemplar les restes apareguts.

 

 

 

 

 

 

• Divendres 17 de maig, a les 19:30 hores, al saló d'actes del MUMA Presentació de l'audiovisual «25 ANYS DE LA INSTAL•LACIÓ DE LA NOVA CREU DEL CARDENAL» (29 de maig de 1999).

 

• Dissabte 18 de maig, de 10:30 a 13:30 hores,  VISITA GUIADA a les 3 SEUS del MUMA: Casa de l'Empenyo, EtnoMUMA i Museumuseu dalzira FILEminimizer Faller.

Aforament limitat, en 3 grups de 25 persones.

Gratuïta. Cal inscripció prèvia: Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. 962017649 (oficina) 661525654 (consergeria).

 

 

 

 

 

• Dilluns 20 de maig, a les 19:30 hores, a la Casa de la Cultura Presentació del llibre TONICO BALLESTER, de Bernat Montagud i Ferran Boscà. Editorial RECLAM.

• A partir del 14 de maig, la Regidoria de Patrimoni Històric i Memòria Democràtica reobrirà l'antic LLAVADOR DE L'ALQUERIETA, els dimarts, dijous i divendres d'11:00a 13:00 hores, fins al divendres 28 de juny, per a gaudird'este singular espai museïtzat del nostre patrimoni local adscrit al MUMA.

 

• Els divendres 17, 24 i 31 de maig, a les 17:15 hores, i a les 18:15 hores, TALLERS DE LEGO. BRICO ALZIRA, al MUMA, organitzats per l'Associació Cultural Falla Plaça Germanies. Aforament limitat, en tres grups de 25 persones. Cal inscripció prèvia: Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.


 

Noticias #Alzira

La Ribera

TNR

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA