Tus Noticias de La Ribera

«Sense un respecte i una sostenibilitat ambiental i social és impossible eixir de la crisi»

ivan martinez FILEminimizerIvan Martínez és el regidor de desenvolupament econòmic, treball i projectes europeus de l'Ajuntament d'Alzira per EUPV.

-Com naix la idea de fer una «Setmana de l'Economia» a Alzira?.

-Alzira ha estat un dels primers ajuntaments valencians en organitzar una Setmana de l'Economia. La idea inicial era oferir alternatives i nous models de negoci. I també intentar algun tipus de formació per a les persones aturades. Naix la idea de la Setmana de l'Economia al començament de la crisi. Enguany celebrem la X edició. Per tant era obrir una finestra d'oportunitats, però també un espai de reflexió a la ciutadania i al teixit productiu d'Alzira. Vam ser dels primers municipis en fer activitats d'aquest tipus i amb el pas del temps altres ajuntaments ens han imitat la idea i nosaltres estem contents, tant des de IDEA com des de l'Ajuntament que puga servir com a referent o model per a altres localitats.

Però a més a més d'això s'ha intentat anar un pas més enllà. A banda de ponències i tallers formatius s'ha especialitzat la Setmana de l'Economia, i esperem que siga d'interés per a la ciutadania com fins ara, en àrees temàtiques.

-Quines són aquestes àrees?.

-El dilluns organitzem al voltant de l'agricultura, el dimarts el programa és per emprenedors i aquells que estan començant en els seus negocis. El dimecres el destinem al comerç , el dijous per a temes d'impacte i d'economistes de relleu que puguen oferir un altre prisma, i el divendres, el darrer dia de la setmana hem instaurat la projecció d'un documental i convidem a diverses entitats per a reflexionar sobre temes d´actualitat que puguen ser d´interés general.

-Podem dir que doneu una visió de l'economia des de tots els àmbits. El dilluns es parla del model agroalimentari valencià. L'agricultura valenciana no creus que no s'ha modernitzat encara?.

-Hi ha diverses alternatives que cal explorar. Hi ha un problema bàsic en l'agricultura convencional, que és el tema de la distribució, els monocultius de la taronja i el caqui de la Ribera, de com ha estat la cadena de distribució i comerç és la que està marcant els preus i les condicions i pensem en com trencar això. Es el que tractem d'oferir. Al nostre parer hi ha dues possibles alternatives seguint la línia reflexionada aquests anys en la Setmana de l'Economia que fem juntament amb l'Associació Empresarial i Alzicoop: per un costat estaria l'àmbit de l'agricultura ecològica, perquè a banda de vendre qualitat, ofereix un contacte directe entre productors i compradors, evitant les mediacions que condicionen el mercat. Des de l'Ajuntament donem suport a aquesta via a través de la Biosfira, Fira de Productes Ecològics de la Ribera Alta, la primera de la comarca i un espai per al producte ecològic en el Mercat d'Abastos i mercat dels dimecres.

La segona seria que han de ser conscients els productors que hi han d'unir-se i a l'igual que hi ha una central de compres que entre tres o quatre ho condicionen tot, ha d'hi haure una central de vendes. S'ha d'articular d'alguna forma en què siga el productor qui marque les condicions de la venda.

-Parlant d'indústria és important el tema de la digitalització del mercat perquè hui en dia qui no està en internet no existeix...

-En efecte. Aquest dimarts per als emprenedors i sector industrial, comptarem amb José Burgos Lancero, que oferirà diverses alternatives en el món digital. El xicotet negoci i empresa s'ha de posicionar també en l'àmbit digital i de les noves tecnologies. De fet estarà Carles Ferrando un dels fundadors de CEO La Closca, que és un dels més reconeguts en aquest àmbit i resultarà d'utilitat conéixer les seues experiències en l'àmbit de les xarxes socials i com dominar-ho, que tampoc és fàcil.

-La crisi ha provocat que cada vegada el treball siga més precari i que la gent tinga uns sous més baixos, el principal problema que hi ha a la nostra societat actual...

-Així és el problema: com s'ha triturat el mercat de treball. S'ha fet a costa dels salaris i a més en uns àmbits, provocant la baixa especialització. D'això parlem dimecres en una taula rodona amb representants sindicals. Hem convidat també a les entitats socials que han de dir alguna cosa no sols de temes econòmics. Sense treball no hi ha ni benefici ni empresa. Reflexionarem sobre la situació del mercat laboral i les possibles eixides que es puguen donar.

El mateix dimecres vesprada hem convidat a un dels economistes referents , a Juan Torres, catedràtic de la Universitat de Sevilla i molt vinculat a temes socials i amb una implicació social molt forta. Parlarà també cap on va l´economia espanyola i quines possibilitats té.

-La crisi ens ha globalitzat molt més però en lloc de cap a dalt, a l'invers, cap a baix sinó estàs preparat.

-En efecte en aquest escenari reflexionem sobre les alternatives globals. Reflexionarem també en l'àmbit de la restauració en l'oci, com vendre qualitat i distinguirse davant de caiguda de la nostra economia. El sector de la restauració i oci està lligat a l'àmbit productor, productes de qualitat al camp per dur a la taula. Dimecres migdia i dijous de vesprada abordarem la salut i aquesta qüestió de l'àmbit saludable i de benestar per a posicionar-se en l'eixida de la crisi.

-Finalment es parla de finances ètiques i l'economia també potser del bé comú, per a tots...

-En efecte dins del marc projectarem l'audiovisual «Ètica i negoci» amb diverses entitats socials i economistes compromesos que debatran divendres matí el tema. Sense un respecte i una sostenibilitat ambiental i social és impossible eixir de la crisi.

Açò no seria possible sense la col•laboració de l'Associació Empresarial d'Alzira que coorganitza la Setmana de l'Economia i farà un reconeixement divendres a les empreses més veteranes de la nostra ciutat, les que han sabut adaptar-se al nou temps i destacar en algun àmbit.

Noticias Economía Alzira

La Ribera

TNR

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA