Tus Noticias de La Ribera

Les Nostres Reines, la campanya que arriba a Alzira per a enaltir la figura de les reines valencianes

reinasFILEminimizerAmb motiu de la celebració del 9 d'Octubre, Alzira, com a vila reial, exhibirà a la façana de l'Ajuntament una lona que rescata de l'oblit la figura de les díhuit reines medievals del Regne de València entre 1238 i 1516, així com el nom de les ciutats i viles reials d'aquella època.

La directora General de Promoció Institucional de la Generalitat, Fernanda Escribano, s'ha dirigit al nostre Ajuntament per tal de presentar la campanya i ha destacat la voluntat de "posar en valor un aspecte històric que realça la importància" al llarg del temps de les ciutats i viles reials. Per esta raó, ha oferit la possibilitat als ajuntaments que col•loquen esta lona comuna, amb el nom de totes les viles reials i les il•lustracions de les díhuit reines, "en un lloc destacat, visible i emblemàtic del seu municipi" entre els dies 1 i 9 d'octubre.

Les il•lustracions de les monarques compreses entre Violant d'Hongria i Germana de Foix, dissenyades per Lawerta, pretenen posar en relleu el seu paper com a conselleres al llarg de la nostra història.

"Les nostres reines. Les oblidades monarques medievals del Regne de València", és el nom de la campanya que s'ha materialitzat en una exposició disponible del'1 al 9 d'Octubre al Palau de la Generalitat i un llibrede l'historiador Vicent Baydal.

L'objectiu és donar visibilitat ales dones que la història va oblidar i que han passat molts segles a l'ombra dels seus marits monarques.

Des de Violant d'Hongria, dona de Jaume I, fins a Germana de Foix, casada amb Ferrán II, elles van ser les díhuit primeres reines valencianes: les més desconegudes, les més vinculades amb el naixement del nou regne creat pel Conqueridor.

L'Ajuntament d'Alzira ja s'ha sumat a esta iniciativa i per això posa de relleu la figura de les reines. Des de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat, han recolzat esta acció comunicativa. "Vegem molt positiva esta campanya ja que suposa una bona eina per a fer un tractament, a nivell educatiu, de la perspectiva de gènere en la història" assegura la regidora Marina Mir.

Les ciutats i viles reials valencianes que depenien directament de la Corona en època medieval, tornen a mantindre un llaç simbòlic entre elles i amb el Palau de la Generalitat en els nou dies de celebracions del 9 d'Octubre.

València, Xàtiva, Oriola, Alacant, Castelló, Alcoi, Alzira, Morella, Vila-real, Ontinyent, Borriana, Cullera, Llíria, Bocairent, Biar, Alpont, Peníscola, Penàguila, Xèrica, Xixona, la Vila Joiosa, Castielfabib i Ademús. 23 municipis valencians que van estar representats a les Corts celebrades l'any 1510 en una iniciativa de caire històric i cultural.

Les reines són: Violant d'Hongria (1235-1251), Constança de Sicília (1276-1285), Blanca d'Anjou (1295-1310), Maria de Xipre (1315-1322), Elisenda de Montcada (1322-1327), Elionor de Castella (1329-1336), Maria de Navarra (1338-1347), Elionor de Portugal (1347-1348), Elionor de Sicília (1349-1375), Sibil•la de Fortià (1377-1387), Violant de Bar (1387-1396), Maria de Luna (1396-1406), Margarida de Prades (1409-1410), Elionor d'Alburquerque (1412-1416), Maria de Castella (1416-1458), Joana Enríquez (1458-1468), Isabel de Castella (1479-1504) i Germana de Foix (1506-1516).

Com destaca al pròleg del llibre, estes dones "no només foren reines ritualmen treconegudes per tots, sinó que a més a més exerciren com a altes conselleres i, almenys des de mitjan segleXIV, assumiren importants tasques de govern com a lloc tinents reials en el conjunt de la Corona d'Aragó o en algun dels seus diversos territoris: Elionor de Sicília, Violant de Bar, la citada Maria de Luna, Maria de Castella, Joana Enríquez, Germana de Foix, totes elles marcaren amb la seua empremta personal decisions polítiques que afectaren milers d'habitants dels seus regnes. Per delegació i en absència dels seus marits, però amb una significació i una transcendència que han quedat injustament sepultades per una visió androcèntrica de la història".

 

 

Ver enlace.


Noticias Cultura Alzira

La Ribera

TNR

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2012 TUS NOTICIAS DE LA RIBERA